Dintr-odata sau dintr-o data? | Grammar Nazi – cum e corect

Iată-l, dintr-odata, pe Grammar Nazi din nou în acțiune. De data aceasta, vine să corecteze o „scăpare” foarte des întâlnită în scriere, datorită omonimiei dintre cele două structuri lingvistice. Ți se întâmplă să greșești în lucrările de la școală sau în conversațiile online cu prietenii? Nicio grijă, Grammar Nazi e aici să-ți aducă aminte că scrisul și vorbitul corect sunt „cool”, indiferent cât de multe greșeli fac cei din grupul tău.

grammar-nazi-dintr-odata-vs-dintr-o-data

Continuarea

Americanisme preluate greșit în limba română – Ziua Dicționarului

Despre americanisme, de Ziua Dicționarului american, celebrată astăzi în onoarea lui Noah Webster, părintele acestuia. Lexicograful a publicat în 1806 primul său dicționar, după ce a învățat 26 de limbi diferite, printre care: engleză veche, gotică, germană, greacă, latină, italiană, spaniolă, franceză, rusă… ce să mai, nici nu are sens să le enumerăm pe toate!

ziua dictionarului americanisme preluate gresit in limba romana

Dacă în poligloție ar fi existat centuri ca în karate, Webster ar fi avut cu siguranță centura neagră cu 10 dani.

Continuarea

5 moduri în care scrisul în jurnal te ajută să evoluezi

De ce scriu majoritatea dintre noi? În mod normal, răspunsul ar fi: pentru a face o listă de cumpărături, pentru a ne lua notițe în timpul orelor sau pentru a rezolva o problemă la locul de muncă… De cele mai multe ori, asociem scrisul cu munca. E ceva ce facem mai mult din nevoie decât din plăcere. Rareori oamenii își dau seama de beneficiile menținerii unui jurnal.

Noi credem că scrisul poate să-ți ofere mult mai mult decât te-ai aștepta. Iată de ce vei adora să-ți pui măcar o dată la câteva zile ideile pe curat:

1. Îți eliberează mintea – Cu toții simțim nevoia să ne destănuim cuiva după un eveniment important sau o zi grea, însă de multe ori persoanele cu care vorbim, chiar și cele apropiate, nu au răbdare să ne asculte toate micile noastre nesiguranţe sau neajunsuri. Un jurnal te ajută să treci pe curat toate întâmplările tale plăcute sau neplăcute și poate deveni tovarășul tău cel mai de nădejde, pentru că ajungi să porți o conversație sinceră cu tine însuți. Cine să te asculte mai bine decât propria ta persoană?

2. Îți permite să te înțelegi mai bine – De multe ori avem probleme mai mari decât realizăm cu procesarea emoțiilor. Să ne despărțim sau nu de iubit/iubită? Să alegem sau nu o anumită facultate? Partea rațională a minții tale parcă ar spune “da”, dar sentimentele tale pot spune contrariul. Scrie-ți părerea, fă o listă cu avantaje și dezavantaje și totul va deveni brusc mult mai clar ca înainte.

3. Îți înregistrează/ documentează momente importante din viața ta – Există multe momente și gânduri pasagere în viața noastră, care poate au însemnat ceva pentru noi la un moment dat. Faptul că le scrii pe hârtie îți permite să te uiți în urmă peste luni sau ani. Vei ajunge să reflectezi cu nostalgie la anumite perioade din viața ta. Acest exercițiu de memorie te ajută să-ți dai seama cât de mult ai evoluat în timp și cum ai ajuns să fii persoana din prezent.

4. Îți permite să-ți explorezi visurile – Cu timpul, vei reuși să-ți canalizezi mintea pe obiective mult mai mari decât ai crede că ești în stare să atingi. Indiferent ce se întâmplă în jurul nostru, când scriem ideile pe curat, pășim în cu totul alt univers. Acolo, posibilitățile sunt nemăsurate. Scrisul te va ajuta să ții evidența tuturor dorințelor și ideilor tale secrete, pe care nu ai avut curaj să le împarți cu altcineva.

5. Îți transformă scopurile în ceva concret – Scrisul în jurnal nu e bun numai pentru a-ți înregistra gândurile mărunte, sentimentele sau fanteziile, ci și pentru a te determina să-ți transformi țelurile în ceva concret. E ca și cum ai semna un contract cu tine însuți. Pentru succes maxim, încearcă să-ți setezi obiective SMART: Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante și delimitate în Timp. Pentru un plus de motivație, rupe pagina din jurnal cu obiectivele tale SMART și lipește-o pe perete. Astfel, vor fi mereu în centrul atenției tale.

În final, nu uita: e ok să greșești. Așa cum reaminteam într-un articol anterior, Einstein spunea că “Dacă cineva nu a făcut niciodată o greșeală, înseamnă că nu a încercat nimic nou”. Îți dorim mult curaj, determinare și nu uita niciodată să fii sincer, dar în același timp înțelegător cu tine însuți. La cât mai multe seri de toamnă inspirate!

VISURI vs. VISE | Grammar Nazi – cum e corect?

Visur sau vise? Nu e un vis urât, ci doar o nouă vizită fulger a lui Grammar Nazi. Iată o greșeală care se comite destul de des, dar care e foarte simplu de corectat.

grammar-nazi-vise-vs-visuri

Grammar Nazi – Vise vs. visuri

Ţi se întâmplă să eziţi în a alege o formă sau alta a pluralului pentru substantivul “vis”? Ei bine, există o modalitate foarte simplă prin care poți reține când se folosește fiecare variantă. Cele două forme s-au specializat, asfel că: Continuarea

Activități de vacanță cu ubers Fiktion

Am trecut de jumătatea verii. Până când va începe școala, pe 12 septembrie 2016, mai avem multe de văzut, citit, auzit, jucat, dansat, savurat etc. Ține-l aproape de tine pe ubers Fiktion în vacanta, în toate aceste activități.

ubers fiktion vacanta la mare

Rollerul cu gumă ubers Fiktion este alături de tine,  chiar dacă nu mergi la cursuri: Continuarea

ubers Fiktion teama de a gresi

ubers Fiktion: De ce teama de a greşi te împiedică să evoluezi?

George Bernard Shaw spunea că o viaţă petrecută făcând greşeli este mai onorabilă şi mai folositoare decât o viaţă petrecută nefăcând nimic.

Acestea fiind spuse, de câte ori nu te-ai trezit în situaţia în care ţi-ai dorit să realizezi anumite lucruri dar nici măcar nu ai încercat pentru că ţi-a fost teamă de un eşec?

Continuarea

5 motive cool pentru o scriere corectă de la Grammar Nazi

Grammar Nazi

Indiferent ce îţi propui, cu siguranţă îţi doreşti să ai succes! Iar reuşita este în proporţie de 99% expresia a ceea ce gândeşti și faci.

Şi cum trăim în secolul în care informaţia şi comunicarea înseamnă atât de mult, abilitatea ta de a scrie corect joacă un rol important. Acest lucru este valabil fie că vorbim de viaţa profesională, sau de cea personală. Capacitatea de a scrie corect te poate ajuta să dai impresia unei persoane credibile şi mult mai capabile decât cineva care face în mod frecvent greşeli gramaticale.

Continuarea